Door Paans Leerdam zit het Gilde er "KOELTJES BIJ".

Door Paans Leerdam zit het Gilde er
11 jan 2013
Gorinchem - Op het Gilde Vakcollege Techniek kunnen leerlingen van de vakafdeling installatietechniek, naast het gewone programma, nog een extra vak volgen nl. koudetechniek. Marc Boltjes, leerling uit klas 5, heeft ook voor deze verdieping in zijn vak gekozen en krijgt er daarom 2 uur per week les in. Dankzij een jarenlange goede samenwerking tussen de school en het bedrijfsleven, kan het Gilde met enige regelmaat een beroep op hen doen.
 
 
 
Tot de lesstof van de koudetechniek behoort ook de kennis van de werking van, de ook in Nederland steeds vaker gebruikte, airco. Om de koudetechniek ook in dit opzicht goed uit de verf te laten komen, stelde de firma Alklima een airco ter beschikking, en stuurde firma Paans uit Leerdam aircomonteur Eric, om het apparaat, samen met Marc, te installeren. Voor Marc een prachtige gelegenheid om extra praktijkervaring op te doen. Hij mocht zelf de leidingen aanleggen, solderen en aansluiten. Hoogtepunt daarbij was het moment dat Marc het resultaat van de gezamenlijke inspanning, een goed werkende airco, in gebruik mocht stellen. 
 
Dat de Installatietechniek een veelzijdige opleiding is, blijkt uit de vele keuzes die je in dit vakgebied kunt maken. Voorbeelden hiervan zijn o.a. beroepen als: centrale verwarmingsmonteur, sanitair monteur, airco monteur of werken in de daktechniek. Ook nu, in de tijd waarin alles even wat minder lijkt te gaan, is er vraag naar leerlingen in de installatietechniek. In de nabije toekomst verwacht men zelfs een groot tekort aan goed opgeleide mensen in de installatietechniek. 
 
Marc Boltjes en monteur Eric zijn druk bezig met de installatie van de airco
 
 
 

 

 
Terug naar het overzicht