De eerste energie neutrale kerk van Nederland

De eerste energie neutrale kerk van Nederland
4 dec 2014

De Centrumkerk in Winsum kampte met een probleem waar veel kerken tegenwoordig mee te maken hebben. Het kerkgebouw was sterk verouderd en het comfort voldeed niet meer aan de huidige eisen. Daarnaast is het gebouw beschadigd geraakt door de gaswinning in het gebied. Het werd tijd dat het pand grondig zou worden gerenoveerd. Als je het doet doe het dan ook goed, was het motto van het kerkbestuur. Het resultaat is de eerste energieneutrale kerk van Nederland.
Bron. IZ Nummer 12, 2014

 

De Centrumkerk dateert uit 1870 en in de loop der tijd waren er verschillende stukken aangebouwd. Bij de aanvang van de renovatie zijn deze aanbouwen gesloopt, waardoor het oorspronkelijke gebouw en het kerkplein weer tevoorschijn zijn gekomen. Belangrijke uitgangspunten bij de restauratie waren het terugdringen van het energiegebruik en de restvraag vervolgens volledig invullen met duurzame energie. 

Twee warmtepompen

Het gebouw wordt nu verwarmd en gekoeld met behulp van twee Ecodan lucht/water-warmtepompen in cascade, van Mitsubishi Electric. Bij een buitentemperatuur van 7 °C en een afgifte-temperatuur van 35 °C moeten ze een rendement kunnen behalen van 520%. (COP van 5,2). Twee warmtepompen van 11,2 kW per stuk in cascade hebben als voordeel dat ze meer dan voldoende vermogen kunnen genereren om de kerk te verwarmen en te koelen. Daarnaast kan de geavanceerde cascaderegeling tot 20% van de totale capaciteit terugregelen, waardoor er nooit energie wordt verspild. Bovendien is een dergelijke installatie redundant, zodat de kerk nooit helemaal zonder verwarming zit.

Download hier het gehele artikel uit de IZ nummer 12

 

 
Terug naar het overzicht