Ecodan warmtepomp beteugelt energiegebruik van zandzuiger

6 feb 2015

Het is geen alledaagse combinatie: een stoere zandzuiger met aan boord een duurzame lucht/water-warmtepomp. De Ecodan-warmtepomp vervangt aan boord van de Rotterdam-58 de weinig duurzame elektrische radiatoren die voorheen voor verwarming zorgden. De vermogensmeter op de brug slaat daardoor veel minder ver uit.  

 

 


 

Duurzame oplossing

Sinds kort is het behaaglijk warm aan boord van de zandzuiger Rotterdam-58, eigendom van Dekker Grondstoffen. Met reusachtige zandzuigers en drijvende verwerkingsfabrieken onttrekt het bedrijf bouwstoffen als zand en grind uit grote zandwinplassen. Dekkervroeg Duurzaam Opgewekt om eens te kijken naar de efficiëntie van de elektriciteits-opwekking op de zandwinlocatie Over de Maas bij Dreumel, de thuislocatie van de Rotterdam-58. Duurzaam Opgewekt adviseert, ontwerpt, installeert en onderhoudt duurzame installaties. Zo viel het oog op de twaalf weinig efficiënte elektrische radiatoren aan boord van deze zandzuiger, aldus projectleider Joris Oosterveer. “Eén kilowatt aan elektriciteit is één kilowatt aan warmte met een COP van 1.” Omdat aan boord alleen elektriciteit beschikbaar is die via een kabel vanaf de nabijgelegen verwerkingsfabriek wordt aangevoerd, zag Duurzaam Opgewekt mogelijkheden om met een warmtepompsysteem de efficiëntie flink te verhogen.  

 Bekijk hier het gehele artikel 

 
Terug naar het overzicht