Alklima B.V. van toen tot nu

Ondergetekende is al vaak verteld dat ik eens een boek moet schrijven over het bedrijf Alklima, de vele anekdotes, de ontwikkeling van het bedrijf, over de mensen die er werken en over de ervaringen en ontwikkeling van mijn persoon. Als ik meer tijd heb moet ik dat zeker gaan doen. Ik weet zeker dat elke ondernemer zich zal herkennen in de vele verhalen. Omdat bij Alklima werkplezier bovenaan staat zal je nog veel kunnen lachen ook. Ik zal mij hier echter maar beperken tot een korte samenvatting van de geschiedenis van Alklima.

Arjen de Jong, algemeen directeur

 

 

 

De start

Op 1 mei 1994 zijn we met 3 personen begonnen op de 3de verdieping (bovenstaande foto) van een tot kantoor omgebouwde woonflat in Papendrecht, de Weteringsingel 16. Grappig is dat iedereen die toen bij ons op bezoek kwam zich verbaasde. Onze uitstraling naar de buitenwereld was in die tijd grootser dan dat we daadwerkelijk waren. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer mensen bij Alklima werken. Om de groei op te vangen en omdat we ook een voormalige woonkamer om hadden gedoopt tot een onderdelen magazijn, huurde we op de eerste verdieping van dezelfde flat er nog een kantoor bij (Weteringsingel 6). De mooiste referentie projecten werden samen met onze trouwe steeds maar groeiende klantenkring gerealiseerd. Het bekendste voorbeeld is de voor die tijd vooruitstrevende klimaatinstallatie in het Kurhaus Hotel te Scheveningen, waar we met bodemopslag en warmte uitwisseling alle kamers van het hotel kunnen koelen en verwarmen. Dit was destijds in 1999 een Europese primeur van Mitsubishi Electric.

Doordat Alklima steeds groter werd kregen we steeds meer klachten van de andere bewoners van het pand.
 

Nieuw pand

Mede door de overlast van vrachtwagens, steeds meer auto’s en liften die defect raakte door de zware compressoren en andere onderdelen die we dagelijks met de lift vervoerde, besloten we in 2003 om ons te gaan vestigen in Alblasserdam in een voor ons speciaal gebouwd pand. Dit pand ontworpen door architect Alwin Reedijk is een van de vele hoogtepunten van Alklima. Het pand roept wat op. Iedereen vindt er wat van. Het is anders, net als Alklima. Bij Alklima wordt sinds de oprichting gestreefd naar de beste te zijn, naar professionaliteit en bovenal naar klantgerichtheid. Om te kunnen groeien heb je goede mensen nodig die zich ook weer ontwikkelen. Naast respect en plezier is ontwikkelen van mens en bedrijf een van de kernwaarden van Alklima.
 

Groei

De groei van Alklima was niet te stoppen. Consequent beleid, gedreven mensen, een toenemende markt, uitgebreider inzetgebied van de apparatuur, de goede naam van Mitsubishi Electric apparatuur en de steeds professionele en onderscheidende naam van de organisatie Alklima zorgden ervoor dat Alklima in 10 jaar tijd marktleider werd in Nederland. Mede ondersteund door een gericht marketing- en communicatiebeleid. In 2008 (er werkten toen al 32 mensen bij Alklima) waren er zelfs 7 weken lang dagelijks reclame spotjes op alle Nederlandse tv-zender te bewonderen. Een airco TV-spot was een primeur op de Nederlandse televisie.
Onze referentielijst is inmiddels uniek; van het hoofdkantoor van TomTom tot een airco in de slaapkamer van Corrie Konings. Verder zijn onze installaties geïnstalleerd bij vele winkels, zoals; Blokker, Bart Smit, Xenos, Parfumerie Douglas en Pearl etc. In 2010 leverde we de totale klimaatinstallatie in de grootste H&M van Europa op de Dam te Amsterdam. Evenals bij de volgende gezondheidscentrums, zoals het Rijnland Ziekenhuis, het HaGa Ziekenhuis, Tandartsenpraktijken, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Health center Zuidplas. Uiteraard hebben we ook installaties geleverd aan kantoren zoals; Volker Wessels, vele Rabobanken, ING Bank, SNS, Nuon. De volgende projecten zijn ook het vermelden waard; het Tuschninski Theater, The Wall Utrecht, Stadion Feyenoord, Marriott Amsterdam en Van der Valk Princeville te Breda.

Zelfs in de, voor de bouw en installatiewereld, moeilijke jaren 2009 en 2010 slaagde Alklima erin zijn omzet en marktaandeel te vergroten. Alklima is in de 23 jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een prachtig bedrijf waar respect voor elkaar, plezier, hard werken, ontwikkeling van het bedrijf en de mensen, hoge drive en grote loyaliteit hand in hand gaan.

Om meer te weten komen over de oorsprong van Mitsubishi Electric lees dan de Mitsubishi Electric geschiedenis pagina.